BUBUSUM SANA VE SENI SEVENLERE MERHABA
Cennet Papaganlari Hakkinda

HOME

Ben Kimim?
Cennet Papaganlari Üzerine Siirler
Güzel Hikayeler
Papagan Fikralari
Cennet Papaganlari Hakkinda
Çesitli Resimler
Son Söz
Seçme linkler

cennet2.jpg

cennet.jpg

Cennet Papagani'ni evde üretebilirsiniz

Sevimli Cennet Papaganlari, yavrulama döneminde diger kuslara karsi son derece agresif davranabilirler. Bu yüzden üreme dönemlerinde ayni kafeste baska çift bulunmamasinda fayda var. Cennet Papaganlari'nin yuvalari, 20x20 santimetre taban alanina ve 20 santimetre yükseklige sahip olmalidir. Yuvayi, kapagini açarak içinde olup biteni takip edebileceginiz sekilde kafese yerlestirin. Cennet Papaganlari'nin disileri, yuvalarini dal kabuklari, saman ve kuru otla yapar. Kafes tavanina asacaginiz kemirme dallari, kusun didikleyerek yuvasina tasiyabilecegi malzemesini almasini saglayacaktir. Ayni amaçla dal, ot ve yapraklar da sunabilirsiniz. Kuslar çiftlesmeye hazir olduklarinda, 4-5 gün içinde yuvalarini hazirlarlar.

Kuslar bir süre sonra çiftlesecek, disi 10 gün içinde, birer gün arayla 4-6 arasi yumurta yumurtlayacak ve kuluçkaya yatacaktir. Kuluçka, 22-25 gün sürer. 5-6 günlük yumurtalari isiga dogru tutugunuzda içindeki gölgeyi ve çevresindeki damarlari gördügünüzde yumurtalarin döllenmis oldugunu anlarsiniz. Yuvaya ancak kus yuvanin içinde olmadigi zaman bakin. Anne yuvanin içindeyken rahatsiz etmeyin. Yavrular, eriskinlige varana kadar yumurta yemi her gün verilmelidir. Aksamlari zayif bir isigi açik birakmaniz, yavrularini besleyen kuslara kolaylik saglayacaktir.

Çiftleri ayirmayin

Afrika kökenli Cennet Papaganlari, çiftler halinde yasamayi severler. Yuva yapma mevsiminde tüm diger kuslara karsi agresif davranirlar. Huzur ortamini olusturabilmek için her kafeste bir çift yetistirmekte fayda var. Birkaç çiftin konulacagi salmalara asla bekar kus birakmayin. Yuva sayisinin çift sayisindan az olmamasina dikkat edin. Yavruyken alinip, tek beslenen Cennet papaganlari tipki muhabbet kuslari gibi kolayca insana alisirlar. Gagalari çok kuvvetli oldugu için, sevgi gösterileri biraz can yakabilir. Basit bir muhabbet kusu kafesi, onlar için yeterli olmayabilir. Bir çift Cennet Papagani'nin kolayca kanat çirpip uçabilmesi için kafesleri en az 70x30x50 santim ebatlarinda olmali. Cennet Papaganlarinin kafes kapilarini kolayca açabileceklerini sakin aklinizdan çikartmayin. Kafeslere saglam ve muhabbet kuslarininkinden daha büyük bir yuvalik koymayi ihmal etmeyin. Korktuklari zaman bu yuvaya saklanabilirler. Oyun oynarlar. Günün birinde bakarsiniz yumurtlayip, minik yavrular dünyaya getirebilirler. Yuvadaki nem olusturabilmeleri için banyo ihtiyaçlarini karsilamayi ihmal etmeyin. Dari, kanarya yemi, ayçekirdegi, biraz yulaf, meyva ve sebzeler beslenmeleri için yeterlidir. Yavrulu annelerin mönüsünü, filizlenmis tohumlar, rendelenmis havuç ve yumurta sarisiyla takviye edin.

Cennet Papaganlari (Ask kuslari)

Uygun Ask Kusunun Seçilmesi
Neden Askkusu: Belki de bir papagan almaya, hatta askkusu almaya karar vermek üzeresiniz. Peki askkuslarinin papaganlardan farki nedir, avantajlari nelerdir.

   1- Uygun boy: Askkuslari, iri papaganlarla karsilastirildiklarinda, oldukça ufak kuslardir; dolayisiyla daha küçük bir kafesle yetinebilirler. Oldukça az yer kapladiklarindan ev ve apartman daireleri için idealdirler. Bu ufak kuslar; oldukça dayanikli ve hastaliklara karsi dirençlidirler. Tabii ki sizinde, onlarin bulundugu ortami temiz tutma, dengeli bir diyet uygulamasi gibi, yapmaniz gereken seyler vardir. Bazi büyük kuslar, kablolari kemirme, ahsaplari, kitaplari, kapi ve pencere gibi, gagalarini geçirebildikleri herseye zarar verirler. Büyük kuslarin gagalari çok kuvvetlidir, etrafa ve size zarar verme olasiliklari daha fazladir. askkuslarinin ufak vücutlari, onlarin böyle bir senaryoda yer almalarina engel olur.
   
2- Iyi huylu oluslari:
Macaw ya da kakadulara oranla çok daha sessiz ve sakin olan askkuslari, komsulariniz için de bir avantaj saglayacaktir. Askkuslari yalniz, sahipleri göz önünden kaybolduklarinda biraz seslerini çikarirlar. eger kapi ve pencereler kapaliysa, bu sesin duvarlari asmasi çok zor bir olasiliktir. Dolayisiyla vahsi kuslarla karsilastirildiklarinda, gürültüleri onlarla mukayese edilemeyecek kadar azdir.
   
3- Zarif arkadaslar:
Bu minik kuslarin bir çok renk varyasyonlari bulunmaktadir. Düsünün; neden evlerimizde bir hayvana ihtiyaç duyuyoruz? Belki de bunun en basit cevabi, evde onlarin sevgisine duyulan ihtiyacimizdir. Ama onlarin da bizim sevgimize olan ihtiyaçlari oldugunu unutmayin. Askkuslari sürüler halinde yasayan kuslardir, bu yüzden her zaman yanlarinda bir arkadasa ihtiyaç duyarlar. Eger tek bir tane almayi düsünüyorsaniz, onun arkadasi olamaya, ona ilgi göstermeye, sosyal, ufak kuslarin bir sekilde sürü arkadasi olmaya hazirlikli olmalisiniz.
    Askkuslari duygularini açikça ifade edebilen kuslardir. Bu özellikleri ile onlarla birlikte olmaktan zevk duyacak, onlari izlerken egleneceksiniz. Askkuslarinin sevgi odagi oldugunuzda, sizde bu iliskiden son derece mutlu tatmin olacaksiniz. Bu küçük kusun, etrafinda olan bitenlere karsi ilgisi ve verdigi tepkileri izlerken siz de zevk alacaksiniz.

ASKKUSLAR SIZIN IÇIN UYGUN MU?
    Bir askkusu almadan önce, degerlendirmeniz gereken birçok faktör vardir.
   
Ses seviesi, genelde bu listenin üstünde yer alir. Eger bir apartman dairesi ya da bitisik nizamli bir evde yasiyorsaniz, bu da sizin için önemli bir faktör olmali. Askkuslari birbiriyle oldukça fazla muhabbet eden kuslardir. nsanlarla muhabbet ederken çok tiz bir ses kullanmayi tercih ederler. Ses seviyesinin belirlenmesinde, sizin kararlariniz önem tasir. Eger kuslarin potansiyel seslerine alisik degilseniz, bir pet-shop ya da kus dükkanina gidip, belirli araliklarla askkuslarini izleyin.
   
Papagan türleri 7,5cm`den baslayan askkuslari ve boylari 1metreye yaklasan iri Hyacinth Macawlar gibi genis bir familyaya sahiptir. Kuslarin boyutlari, gerçekten göz önünde bulundurulmasi gereken önemli bir konudur. ri kuslarin sesleride boylariyla orantili olarak daha fazla ve bakimlarida ayni oranda daha zordur. Askkuslari, boylarinin ufak olmasi nedeniyle evler için oldukça uygun arkadaslardir. Kafesleri de, oldukça ucuz ve kolay temin edilebilir.
   
Kus alirken dikkat edilmesi gereken önemli bir olay da fiyatlaridir. Askkuslari yillardir, ABD`de, elle beslenmis ve popülaritesini kazanmistir. Temin edilebilmesi oldukça kolay, fiyat nisbi olarak çok uygundur. Bazi mutasyonlar, renklerinden dolayi daha pahali olabilir.
   
Insanlar papagan almaya karar verdiklerinde, alacaklari papaganin konusma özelligi önemli bir yer tutar. Birçok papagan türünün konusabildigi dogrudur, fakat askkuslari konusamayan türdendir.
   
Askkuslari, böylesine büyük ve tehlikeli vahsi hayatta oldukça korumasiz ufak bir kustur. Bu kuslar oldukça cesur ve agresiftir. Askkuslari diger kuslara, hatta iri olanlara bile saldirabilir hatta onlari öldürebilirler.  
SAGLKL BR KUSUN BELRTLER
    Kusu kafesin disina aldiginizda, ilk önce parmaginizi nazik sekilde gögsünde dolastirin. Bebek kuslar, çok tatli ve tombuldurlar. Çok çabuk büyür kilo alirlar ve de çok kisa bir sürede yetiskin boyutlara ulasirlar. Gögüs kismi düzgün ve seklini tam olarak tamamlamis olmalidir. Omurga kemigi, gögsün merkezinde bulunmali ama bir çikinti veya sertlik olusturmamalidir. Böyle bir durum kusun sagliksiz veya hasta oldugunun göstergesidir.
    Kusun tüylerini çok dikkatli bir sekilde inceleyin. Tüylerde döküklük, belirli yerlerde kellik olmamalidir. Bazi kuslar üzgün ve mutsuz olduklarinda tüylerini dökebilirler. Tüyler düzgün ve temiz olmalidir. Ayak parmakli belirgin, sekilli ve kuvvetli olmalidir. Nefes alisi yavas ve düzgün olmalidir.
    Eger, seçtiginiz kusun göz çevresi çemberli ise, çember belirgin ve beyaz olmalidir. Degisik renkli ve siskin olmamalidir. Peki bir kusun yasinin küçük oldugunu nasil anlariz? En iyi yol, gagaya bakmaktir. Askkuslarinin genç olanlarinin gagasi siyah olur. Bunlar gelistikçe gagalarinin rengi açilir.
    Söyle arkaniza dogru yaslanip, kafese dogru bakin. Simdi saglikli bir kus seçimi için yapmaniz gerekenleri gözden geçirin. Saglikli kuslar, parlak, net gözlere sahiptir. Burun delikleri belirgin, gagalari normal uzunlukta ve kenarlari kesin ve belirgin olmalidir. Tüyleri parlak ve düzgündür. Kuyruk altindaki tüyler de temiz ve bakimli olmalidir. Kuslarda sikça görülen ishal bu bölgelerde kalintilara ve dolayisiyla pislige yol açar. Normal diski bu bölgelerdeki tüyler üzerinde kalinti birakmaz. Saglikli bir kusta vücut yara ve çizikleri bulunmamalidir. Uyku sirasinda, tek bacagi üzerinde dengesini saglayarak uyuyor olmalidir. Bacaklarinda sorun olup olmadigi, pençeleri ve ayak parmaklari kontrol edilmeli, herhangi bir kusuru olmadigindan emin olunmalidir.

Enter images and other content here

Enter images and other content here

cennet3.jpg

Enter images and other content here

Enter images and other content here

Enter supporting content here